De 6 stappen van een scheiding.

Wat moet je doen als jullie uit elkaar gaan? We zetten de belangrijkste stappen in het proces voor je op een rijtje.

Stap 1: Hoe willen jullie scheiden?

Als jullie uit elkaar gaan dan heb je een aantal opties om de scheiding te regelen:

1. Mediation

Een mediator is een onafhankelijke derde die jullie samen helpt om in goed overleg uit elkaar te gaan. De mediator begeleidt jullie in het maken van financiële afspraken en bijvoorbeeld in het maken van een ouderschapsplan. Deze leggen jullie vast in een convenant dat ingediend wordt door een advocaat bij de rechtbank.

2. Advocaat

Je kunt er ook voor kiezen allebei een advocaat te kiezen. Een advocaat behartigt de belangen van één van jullie. Vaak wordt voor een advocaat gekozen als jullie er samen niet uitkomen, of één van jullie er niet wil uitkomen. Over het algemeen is dit traject kostbaarder en duurt het langer totdat jullie de scheiding af kunnen ronden.

3. Zelf (online) scheiden

Je kunt ook zelf afspraken maken en bijvoorbeeld een ouderschapsplan maken en dat toetsen bij een mediator of advocaat. UItgangspunt hiervoor is dat jullie uiteraard goed met elkaar door één deur kunnen en het is ook handig als je financieel onderlegd bent. Scheiden brengt namelijk een hoop fiscale en financiële uitdagingen met zich mee zeker als jullie ook een woning te verdelen hebben bijvoorbeeld.

Stap 2: Afspraken maken over financiën

Als je uit elkaar moet je over veel zaken afspraken maken. Bijvoorbeeld over partner- en kinderalimentatie, de verdeling van de woning(waarde), inboedel en inventaris, verzekeringen, belastingaangiftes en jullie moeten praktische zaken regelen zoals het aanpassen van bankrekeningen.

De belangrijkste afspraken leggen jullie vast in een convenant. Het convenant is eigenlijk het eindproduct van jullie scheiding. De bank heeft dit convenant nodig als jullie bijvoorbeeld de hypotheek aanpassen bij verkoop of aankoop van een woning.

Wil je onze gratis scheidengids ontvangen?

Onze scheidengids staat bomvol informatie over alles wat er bij scheiden komt kijken. Het biedt een uitstekende start om samen goed voorbereid het scheidingstraject in te gaan.

Stap 3: Afspraken maken over de kinderen

Alle afspraken over de kinderen zoals omgangsregeling, zorgverdeling en bijvoorbeeld hoe jullie verjaardagen vieren of nieuwe partners introduceren, leg je vast.

Dit heet een ouderschapsplan. Dit is verplicht als jullie minderjarige kinderen hebben.

Stap 4: De scheiding aanvragen

Vervolgens dient de mediator/advocaat een verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank.

Afhankelijk van wie de scheiding aanvraagt en bij welke rechtbank kan het enkele weken duren totdat de rechter uitspraak doet in de vorm van een vonnis.

Stap 5: Rondmaken financieel plan

Als jullie een koopwoning hebben en één van jullie gaat ergens anders wonen, dan moet de bank de hypotheek overzetten op de naam van degene die in het huis blijft wonen. Met het convenant en vonnis kan de bank doorgaan met het uitvoeren van het plan wat er door jullie of een financieel adviseur is bedacht.

In de praktijk is dit een lastige hobbel, omdat de bank zich moet houden aan regelgeving en vaak past het financieel plan niet binnen dit beleid. Daarom adviseren we je altijd als je een woning hebt om een financieel adviseur in te schakelen.

Stap 6: Inschrijving bij de registers van de burgerlijke stand

Jullie zijn officieel gescheiden als het vonnis is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Dit kan enkele weken duren.

Scheidengids

Onze scheidengids staat bomvol informatie over alles wat er bij scheiden komt kijken. Het biedt een uitstekende start om samen goed voorbereid het scheidingstraject in te gaan.

In deze gids lees je meer over:

R

Convenant en ouderschapsplan

R

Kinderalimentatie en partneralimentatie

R

Overzicht van alle stappen

R

Zelf (online) scheiden of mediation?