Relatiestress en werkgevers

Hoe voorkom jij een burn-out, verminderde productiviteit en verzuim als gevolg van relatieproblemen bij jouw werknemers?

R

Preventie van uitval als gevolg van stress door relatieproblemen

R

Voor onder andere HR professionals en werkgevers

R

Geschikt voor organisaties met 50+ fte

De gevolgen van relatieproblemen voor jouw organisatie

Als organisatie heb je beperkt invloed op het welzijn van jouw medewerkers. De fysieke en psychische gesteldheid wordt in grote mate bepaald door externe factoren.

Tegelijkertijd verlangen medewerkers steeds meer van een werkgever op het gebied van zingeving, goed werkgeverschap en flexibiliteit. Ze rekenen erop dat de werkgever mede invulling geeft aan een gelukkig en zinvol leven met een goede werk- privébalans.

Fitte, gelukkige medewerkers zijn productiever. Maar wat als externe factoren zorgen voor stress en verzuim? Wij helpen organisaties bij het oplossen van een belangrijke oorzaak van stress en verzuim: relatieproblemen.

Verzuim als gevolg van relatiestress

Verzuimbegeleidingsbedrijf Zorg van de Zaak onderzocht de oorzaken en gevolgen van levensloopstress onder werkend Nederland in de afgelopen 5 jaar.

Levensloopstress is stress veroorzaakt door gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare, financiële problemen of echtscheiding.

Ruim zes op de tien verzuimden vanwege levensloopstress en echtscheiding werd in 16% van de gevallen genoemd als oorzaak. Onderzoeksbureau TNS NIPO bevestigt in een onderzoek uit 2007 dat er een directe relatie is tussen ziekteverzuim en uit elkaar gaan.

“Een scheiding is een uiterst emotioneel proces. Je voelt je schuldig tegenover de kinderen, je sociale netwerk wordt gehalveerd, er zijn grote financiële gevolgen. Je komt in een achtbaan van emoties: verdriet, angst, boosheid, jaloezie, rancune. Dat leidt tot stress, spanning, meer gevoelens van depressie.’’ Esther Kluwer, hoogleraar Duurzame relaties aan de Radboud Universiteit”

Bij relatieproblemen spelen er niet alleen allerlei emoties maar ook veel zorgen over een leven na een eventuele relatiebreuk. Over bijvoorbeeld de verdeling van en de impact op de kinderen. Maar er spelen ook al zorgen over praktische zaken als de woning en financiën.

Ruim 40 procent van de in de afgelopen drie jaar gescheiden mensen heeft nu spijt van de afspraken die zij met hun ex over de financiën maakten, blijkt uit onderzoek van de Vereniging van familierechtadvocaten en scheidingsmediators (vFas).

Verminderde productiviteit als gevolg van relatiestress

Een scheiding duurt inclusief een voorfase van overweging, gemiddeld 1 tot 2 jaar. Deze periode kenmerkt zich door stress, emotionele uitputting en onzekerheid. Het gevolg is niet alleen een hoger verzuim maar ook een verlies aan arbeidsproductiviteit.

Gelukkige, gezonde werknemers die in balans zijn, presteren beter dan werknemers die door externe factoren onder druk staan. Na de scheiding zijn er gevoelens, van rouw, zorgen om financiën en wonen en ook wordt de sociale omgeving gehalveerd.

De 2% verzuim kost werkgevers jaarlijks 438 miljoen, het verlies aan arbeidsproductiviteit als gevolg van levensloopstress komt daar nog eens bovenop: 2,3 miljard euro in totaal aan directe kosten van scheiding.

%

van de Nederlanders heeft relatieproblemen

%

toename van verzuim in het jaar van relatieproblemen bij werknemers

%

van de relatietherapieën helpt bij verbeteren relatie

%

van de huwelijken eindigt in een echtscheiding

%

van de scheidingen eindigt in een vechtscheiding, met financiën als grootste oorzaak

Wat doen we?

Het programma ‘Werk en Relatiestress’ biedt diensten gericht op het voorkomen of het oplossen van relatieproblemen. Hiermee voorkom je verzuim, burnout en verminderde productiviteit.

Preventie relatiestress

Voorkomen van relatiestress door:

  • Coaching samengestelde gezinnen: hoe voeg je 2 gezinnen succesvol samen?
  • Relatietherapie: hoe onderhoud je een goede relatie?

Reduceren impact relatiebreuk

Hulp bij het in goed overleg uit elkaar gaan door:

  • Mediation
  • Financieel echtscheidingsadvies
  • Hypotheekbemiddeling
  • Psychische ondersteuning kind en ouder

Reduceren impact na relatiebreuk

Ondersteuning bij:

  • Psychotherapie rouwverwerking
  • Budgetplanning en coaching
  • Coaching samengestelde gezinnen: hoe voeg je 2 gezinnen succesvol samen?

Je krijgt van ons:

R

Toegang tot alle diensten van het programma ‘Werk en Relatiestress’ voor werknemers

R

Webinar ‘de impact van relatiestress’

R

Advies en implementatie relatiediensten in arbeidsvoorwaarden

R

Voorlichtingssessie ‘Relatiestress en Werk’ uitgevoerd samen met de afdeling HR

R

Toegang tot een netwerk van honderden zorg- en relatie specialisten

Verkennende afspraak inplannen

Wil jij weten wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op!

Download brochure

Wil je deze informatie in brochurevorm?