Relatiestress en zorgprofessionals

Ons pakket biedt zorgprofessionals kennis, inzicht en doorverwijsmogelijkheden gericht op het voorkomen of het oplossen van relatieproblemen.

R

Voor onder andere praktijkondersteuners, POH GGZ, huisartsen en bedrijfsartsen

R

Meer inzicht in oorzaak en gevolg relatiestress

R

Goede doorverwijzing

Vechtscheiding voorkomen

Als zorgprofessional wil je jouw patiënten zo goed mogelijk ondersteunen bij een gezond leven. Niet alleen bij het behandelen maar ook bij de preventie van fysieke en mentale klachten.

Relatieproblemen zijn vaak de bron van psychische en lichamelijke klachten maar vaak ook het symptoom van dieper liggende oorzaken. Zo zijn financiële problemen een grote oorzaak van vechtscheidingen.

Ruim 20% van alle scheidingen is intussen zo’n complexe scheiding. Relatieproblemen en uit elkaar gaan is daarmee ook een maatschappelijk probleem.

Vanuit de Zorgeloosch foundation proberen we met het programma ‘Zorgprofessionals en Relatiestress’ de vechtscheiding te voorkomen en zorgprofessionals te helpen met inzichten, kennis en doorverwijzen.

De drie W’s: een leven in balans

 

Drie pijlers houden het leven in balans: wonen, werk en wederhelft. De kleine en grote dingen waar we geluk uit halen, vallen onder deze pijlers.

Een kopje koffie in de zon op je balkon, dat ene positieve bericht over je droombaan of de eerste vakantiekiekjes van je peuter.

Als één van de drie pijlers wegvalt, dan zorgt dat voor stress. Bij relatieproblemen staan alledrie deze pijlers onder druk en ervaart iemand wat we noemen ‘levensloopstress’.

Relatieproblemen als oorzaak of als gevolg?

Het kan lastig zijn als eerstelijns zorgprofessional om te achterhalen wat er precies speelt bij een relatieprobleem.

Zijn burn-out klachten daadwerkelijk gerelateerd aan werkdruk? Of wordt de werkdruk ook veroorzaakt en beïnvloed door zaken die spelen in de privésituatie?

Naast ziektebeelden als autistisch spectrum en terminale ziekte weten we ook dat financiële problemen door bijvoorbeeld gokverslaving of schuldenproblematiek vaak oorzaak zijn van relatiestress.

Tijdens en na de relatiebreuk uit de stress zich ook in symptomen als burn-out, gevoelens van rouw en verlies en depressie.

Financiële problemen oorzaak vechtscheiding

Verzuimbegeleidingsbedrijf Zorg van de Zaak onderzocht de oorzaken en gevolgen van levensloopstress onder werkend Nederland in de afgelopen 5 jaar.

Levensloopstress is stress veroorzaakt door gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare, financiële problemen of echtscheiding. Ruim zes op de tien verzuimden vanwege levensloopstress en echtscheiding werd in 16% van de gevallen genoemd als oorzaak.

Onderzoeksbureau TNS NIPO bevestigt in een onderzoek uit 2007 dat er een directe relatie is tussen ziekteverzuim en uit elkaar gaan.

“Een scheiding is een uiterst emotioneel proces. Je voelt je schuldig tegenover de kinderen, je sociale netwerk wordt gehalveerd, er zijn grote financiële gevolgen. Je komt in een achtbaan van emoties: verdriet, angst, boosheid, jaloezie, rancune. Dat leidt tot stress, spanning, meer gevoelens van depressie.’’ Esther Kluwer, hoogleraar Duurzame relaties aan de Radboud Universiteit”

Bij relatieproblemen spelen er niet alleen allerlei emoties maar ook veel zorgen over een leven na een eventuele relatiebreuk. Over bijvoorbeeld de verdeling van- en de impact op de kinderen. Maar er spelen ook al zorgen over praktische zaken als de woning en financiën. 

Ruim 40 procent van de in de afgelopen drie jaar gescheiden mensen heeft nu spijt van de afspraken die zij met hun ex over de financiën maakten, blijkt uit onderzoek van de Vereniging van familierechtadvocaten en scheidingsmediators (vFas). 

%

van de Nederlanders heeft relatieproblemen

%

toename van verzuim in het jaar van relatieproblemen bij werknemers

%

van de relatietherapieën helpt bij verbeteren relatie

%

van de huwelijken eindigt in een echtscheiding

%

van de scheidingen eindigt in een vechtscheiding, met financiën als grootste oorzaak

Wat doen we?

Het programma ‘Zorgprofessionals en Relatiestress’ biedt zorgprofessionals kennis, inzicht en doorverwijsmogelijkheden gericht op het voorkomen of het oplossen van relatieproblemen. We richten ons daarbij op de drie pijlers van een leven in balans: wonen, werken en wederhelft.

Preventie relatiestress

Voorkomen van relatiestress door:

  • Coaching samengestelde gezinnen: hoe voeg je 2 gezinnen succesvol samen?
  • Relatietherapie: hoe onderhoud je een goede relatie?

Reduceren impact relatiebreuk

Hulp bij het in goed overleg uit elkaar gaan door:

  • Mediation
  • Financieel echtscheidingsadvies
  • Hypotheekbemiddeling
  • Psychische ondersteuning kind en ouder

Reduceren impact na relatiebreuk

Ondersteuning bij:

  • Psychotherapie rouwverwerking
  • Budgetplanning en coaching
  • Coaching samengestelde gezinnen: hoe voeg je 2 gezinnen succesvol samen?

Je krijgt van ons:

R

Toegang tot webinar ‘De impact van relatiestress’

R

Toegang tot online kennisbank over relatiestress

R

Informatiefolders voor patiënten die relatiestress ervaren

Verkennende afspraak inplannen

Wil jij weten wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op!

Download brochure

Wil je deze informatie in brochurevorm?